Menu

Att ta egna bilder för att hänga på väggen

Den som är intresserad av fotografi och har en bra kamera har alla möjligheter att skapa häftiga bilder för hemmet. Här finns information på vad man behöver och tips på vad man kan tänka på, för att fixa inramade foton till hemmet.

Att skapa bilder till hemmet

När man vill få upp snygga foton i hemmet, som är någonting annat än porträtt eller bilder från resor, måste man tänka lite annorlunda. Saker som fokus och komposition blir då mer centralt och exempelvis abstrakta motiv kan göra att ett rum ser helt annorlunda ut. Ofta finns många tomma väggytor i ett hem som skulle må bra av ett motiv eller fantasieggande bild, gärna inramat på ett smakfullt sätt. Man bör dock se till att det finns tillräckligt med väggutrymme runt den inramade bilden. Man ska helst inte heller hänga bilder i för trånga utrymmen, även om de faktiskt går att göra något åt. För att få ett rum att se större ut är väggspegel för hallen eller andra trånga rum ett bra sätt, att förlänga ett rum. Genom att ge illusionen av att rummet är större än det är skapas även “rum” för tavlor och bilder man hänger på väggen. Därför kan inramade bilder och speglar gå bra ihop. När det kommer till hängningen är 1,4 meter ett bra mått att hänga nederkanten av ramen mot, sett ifrån golvet. Hänger man två foton över varandra, bör det större hänga överst för att skapa harmoni. Man kan även hänga tavlor enligt gyllene snittet, eller någon annan formel för hängning som går att söka om på nätet.

Val av kamera

Har man ingen bra kamera och vill skaffa en sådan, finns det några saker att tänka på. Många mobilkameror fungerar utmärkt, men vill man göra stora utskrifter av sina fotografier, behöver upplösningen vara tillräckligt bra. En systemkamera är ofta att föredra. Värt att tänka på är att billiga sådana för upp till fyra tusen kronor, inte är särskilt mycket bättre än de bästa mobiltelefonernas kameror, så det kan alltså vara värt att istället uppgradera sin mobiltelefon till en värstingmodell istället, om man inte fotograferar så ofta. Börjar man kika på systemkameror för runt femtusen kronor och uppåt, får man ett verktyg som ingen mobilkamera kan mäta sig med. Valet av systemkamera är mycket upp till var och en, men kända märken som Canon, Nikon och Olympus är ofta ett bra val. Här handlar det mycket om timing och hitta någon som reas ut. Man ska heller inte stirra sig blind på antalet pixlar, även om det är en begränsande faktor, och gärna får vara ett högt antal. Viktigare kan vara att se vilket år kameran lanserades, och försöka köpa någon av nyare årgång. Mycket har hänt på teknikfronten, så en systemkamera från 2020 är betydligt bättre än en från 2015, även om de kostar lika mycket. Man ska se till att objektiv följer med samt att där finns trådlös överföring av bilder. Ingen vill längre flytta ett minneskort fram och tillbaka.