Menu

Olika sätt att fota skor på

Skor kommer i alla möjliga modeller och storlekar och är roliga att fotografera. Beroende på vilket slutresultat du är ute efter kan du variera sättet du fotar dem på och du kan experimentera med saker som vinklar, exponering, fokus och bakgrund. Ska bilderna tas för att sälja skorna är det viktigt att detaljerna verkligen syns, medan mer konstnärliga foton tillåter mer variation.

Det första du bör tänka på är därför vad du vill göra med bilderna och sedan öva på hur du uppnår optimal effekt. Du kan enkelt skaffa hem skor för dam och sedan börja fotografera dem på många olika sätt. Har du en kompis som kan vara din modell för dagen är det ännu bättre, och här får du några exempel på hur dina skofoton blir precis så som du vill.

Lär dig om skon

Låt säga att du ska fota skor som ska säljas på nätet eller visas i annonser. Här är det viktigt att de fotas så verklighetstroget som möjligt så att konsumenten inte känner sig lurad. När en kund ska handla damskor online går det varken att prova eller känna på dem, och därför har du som fotograf i uppgift att visa dem på bästa sätt. Genom att lära dig skons olika funktioner och fördelar kan du ge extra fokus åt dem. En bred sko som ska användas i ortopediskt syfte bör gärna fotas rakt ovanifrån medan en högklackad sko helst bör fotas från sidan. Ta gärna några extra bilder på detaljer som mönster och material och se till att du har tillräckligt bra ljus för att färgen ska bli så korrekt som möjligt. Just damskor är väldigt tacksamma att fotografera i detalj eftersom de ofta har stor variation när det kommer till design och material.

Satsa på bra bildkomposition

Förutom det rent tekniska är det också viktigt att du tänker på bildkompositionen när du ska fota skor, oavsett om det är i kommersiellt eller privat syfte. Ett par snygga damskor kan till exempel vara romantiska, sportiga eller supertrendiga och det kan lyftas fram med en bra komposition. Du kan till exempel ta bilder på en person som går på en röd matta, en landsväg eller i en vacker trappa för att ge skorna en vacker kontext. Ett annat alternativ är att låta modellen dansa, gå och hoppa och sedan ta bilder där rörelsen framhävs samtidigt som skon fortfarande är i skärpa.

Tänk också på de övriga kläderna som modellen har på sig. Ett par färggranna strumpor eller byxor kan distrahera från skon men samtidigt passa jättebra om den är lite grov och enfärgad. Är det nätta damskor det handlar är det oftast bäst att använda tunna och skira material medan ett par höga, svarta stövlar gärna kan kombineras med lite kraftigare eller mer mönstrade kläder. Ett par träningsskor gör sig ofta bäst i kombination med casual eller sportiga plagg, medan damskor med vacker snörning eller lätta sandaler kommer till sin fulla rätt med sommarklänningar eller smickrande kjolar.