Menu

Ta bra foton? 5 bra grejer att tänka på

Tycker du att det är svårt att ta bra foton? Blir det alltid snett, svårt att se, dåligt ljus, suddigt eller vill du bara bli lite bättre på att ta bra fotografier? Visst kan det vara en utmaning att ta bra bilder, men med några få riktlinjer i åtanke kan du snabbt och enkelt förbättra dina fotografier radikalt. I det här inlägget ska vi titta på några grundläggande saker att tänka på som kommer att förbättra dina foton.

Barn och bebisar är bland de vanligaste motiven för fotografier och BigBaby är en av nätets bästa sidor för produkter relaterade till barn. I deras breda sortiment hittar du allt från barnvagnar till leksaker och kläder, saker som inte minst kan vara fina att ha med när du fotar. De erbjuder snabba leveranser, som dessutom är gratis om ordervärdet överstiger 500 kr. Besök https://www.bigbaby.se för allt som behövs till ditt, eller någon annans, barn.

Fyll fotot med ditt motiv

Ett vanligt nybörjarmisstag är att inte låta det som ska stå i centrum för fotot ta tillräckligt med plats. Det spelar ingen roll om du fotar människor eller saker, låt subjektet stå i centrum för bilden och ta upp störst yta på fotot.

Håll koll på var ljuset kommer ifrån

Lek med vinklar och skifta perspektiv för att hitta den vinkel som framhäver ditt subjekt på bästa sätt. Ha alltid koll på vilket håll ljuset kommer ifrån. Om du börjar leka med ljussättningen kommer du väldigt snart att inse vilken stor betydelse det har vilket håll ljuset kommer ifrån.

Köp inte utrustning – köp böcker

Ännu ett vanligt nybörjarmisstag är att tänka att du behöver mängder av dyr utrustning för att få till foton precis som du vill ha dem. Det är fel. Du tjänar betydligt mer på att försöka åstadkomma vad du vill med grejorna du redan har. Det går trots allt att ta fantastiska foton med din mobilkamera. Om något så ska du lägga ner pengar på att köpa böcker om fotografering istället. Utveckla dina kunskaper.

Fota under “golden hour”

Golden hour är en tid på dygnet då solen står lågt på himlen vilket ger ljuset en gyllene karaktär. Den inträffar två gånger per dygn: kort efter soluppgången och innan solnedgången. Om du ska ta foton utomhus kan det göra mirakel för kvaliteten om du lyckas pricka in de tidpunkterna.

Fota med blixt

Testa att fota med blixt även under dagtid. Det kan tyckas onödigt men är ett bra sätt att bli av med onödiga skuggor i dina foton. Det finns en blixtfunktion som kallas för “slow sync”. Om din mobil eller kamera har den funktionen, använd den. Det är en funktion som gör att blixten känner av hur ljust det är, vilket gör att den kan användas även under dagtid.