Menu

Regler för bilder på nätet

Vad är det som gäller när det handlar om bilder på nätet? Får man lägga ut vad som helst? Vad gäller när man vill låna bilder från olika sidor och publicera dem på sin egen sida? Det finns en hel del regler att följa som många inte har riktigt koll på. Man får inte ens fotografera vad som helst, till exempel finns det en del byggnader som räknas som skyddsobjekt och som kan ge fängelse eller böter om man tar bilder på dessa. I övrigt får man fotografera nästan allt och alla enligt lag. Däremot får man inte publicera bilderna vart som helst utan det finns en hel del regler och lagar angående detta. Du får ta bilder på vem som helst ute på stan och publicera dem på din blogg eller Facebook så länge de inte är kränkande men du får till exempel inte använda bilderna i reklam eller marknadsföring om du inte har samtycke från personerna på fotot.

Man får ta bilder på barn

Det finns en del regler enligt PUL att följa när man ska publicera bilder och personuppgifter och det är bra att läsa på innan man publicerar. På så sätt undviks problem i framtiden. Man får till exempel ta foton på barn utan föräldrarnas samtycke och publicera dem på sin blogg eller sociala medier så länge bilden inte är kränkande. Dock får man inte gå in på skolor och förskolor för att ta foton, då gäller andra regler. Däremot kan föräldrar bli arga och be dig om att sluta fotografera eller be att du tar bort bilderna ifrån dina sociala medier även om du har lagen på din sida. Så oavsett dina rättigheter kan det vara bra att respektera andras åsikter innan du publicerar något. Vill du däremot använda bilden i reklamsyfte måste du ha båda föräldrarnas tillstånd om det är barn med på bilden. Det gäller även om det bara är vuxna på bilden och du vill sälja den till en reklambyrå exempelvis. Man får även ta i beaktande att det finns människor som lever med skyddad identitet och att de då kan be dig om att inte lägga upp bilden på dem någonstans. Det handlar om fingertoppskänsla och respekt.

Får man låna bilder från Google?

Låt säga att du hittar en snygg bild på Google som du vill trycka på kläder, påsar, paraplyer eller annat ifrån exempelvis medtryck.com. Får du använda den då? Svaret är nej, inte utan tillstånd från den som tagit bilden. Och ger de tillstånd vill de antagligen också ha en del av kakan på din vinst. Man kan dock alltid fråga. Google är alltså ingen bildbank man kan plocka fritt ifrån. Det är en länkkatalog av bilder som speglar vad som finns på olika hemsidor. Fotografen äger bilden och att den ligger på Google är bara en tillfällighet, alltså inget som fotografen lagt dit själv för att vem som helst ska kunna använda den. Man får dock ladda ner andras bilder för eget bruk att ha som skärmsläckare eller skriva ut och sätta på väggen. Däremot får man inte publicera den någonstans utan tillstånd från fotografen. Då bör man alltid ange fotografens namn under bilden. Ofta kommer de flesta undan med att sno bilder men man kan bli ersättningsskyldig om fotografen kommer på en.