Menu

Tekniska hjälpmedel för bättre bilder

Att en gedigen fotoutrustning är A och O för proffsiga bilder är det nog knappast någon som betvivlar. En bra kamera, olika objektiv och ett bildbehandlingsprogram är några av de grundläggande kraven för att fotona ska bli lyckade, förutom talang eller “öga” som de invigda brukar alla det.

Det finns dock mycket annat som kan förbättra kvaliteten på dina bilder, eller åtminstone ge dig möjlighet att experimentera mer. Även om du endast har en mobilkamera till hands kan några enkla, tekniska hjälpmedel göra stor skillnad för dina bilder. Här får du några förslag på saker du kan skaffa som kan göra din foton mer innovativa och spännande. Du kan hitta dem alla hos https://www.teknikdelar.se/ där det också finns massor av andra tillbehör till mobilen och hemmet.

Ljuset framför allt

Det absolut viktigaste tipset för bra foton är att hålla koll på ljuset. Är du ute i naturen ska det helst vara bakom dig och ska du använda blixt är det bra om den inte är för stark. Du kan också skaffa ljusslingor och lampor för roliga effekter där vitt ljus ger den naturligaste effekten medan ett gult ljus blir varmare och lite retro. Ska du fota människor kan du låta dem stå vid en LED-gardin för glamorösa bilder eller disco-effekt och ett annorlunda resultat får du om du lindar ljusslingan runt personen som en julgran. All form av kreativitet kräver både tid och experiment och därför bör du aldrig vara rädd för att prova på.

Glöm inte ljudet!

Hur förvånande det än låter kan även ljud spela roll på dina bilder. Många modeller känner sig osäkra framför kameralinsen och barn kan i princip vara omöjliga. Med en bra, trådlös högtalare som du har med dig kan du snabbt både lugna ner och distrahera. Har du fått i uppdrag att fotografera små barn är det bara att sätta på deras favoritlåtar, plocka fram några leksaker och ballonger och sedan dra dig undan med teleobjektivet och bara fota på. Musik fungerar också bra på vuxna och det har till och med gjorts forskning om vilka låtar som lugnar ner mest. Med ett par små, trådlösa pods syns inte hörlurarna och modellen kan röra sig fritt, samtidigt som han eller hon känner sig mer avslappnad.