Menu

Hitta den bästa kameran

När du ska hitta den bästa kameran finns många faktorer att överväga. Dels naturligtvis kamerans och egenskaper, men även den budgeten du har att tillgå för att införskaffa din kamera. Det finns även några handfasta råd som kan vara värt att tänka på inför köpet. Dels att man inte ska stirra sig blind på antal megapixlar, det är inte det viktigaste när man ska hitta den bästa kameran. Det megapixlarna gör är egentligen bara hur mycket du kan förstora bilden, det påverkar inte själva upplösningen. Dels att det kan vara värt att lägga en extra slant på ett riktigt bra objektiv, då detta är väldigt avgörande för bildkvalitén. Branschtidningen PC för Alla har listat de viktigaste egenskaperna för kamerorna du behöver överväga inför köpet. De nämner bland annat att det är bra med lång batteritid, då det står i direkt relation med hur många bilder du kan ta per laddning.

Om vi ska gå in på skillnader mellan de olika kamerornas egenskaper är en tumregel att en större skärm är att föredra. Det visar inte sig minst om du fotar i stark sol, då en större skärm ger plats åt en så kallad optisk sökare. Du behöver också testa och läsa på om videoinställningarna hos kameran, alltså om den ger bra upplösning om du vill använda kameran för att filma. För att undvika oskärpa i bilderna är det viktigt att kameran är utrustad med en bildstabilisator. De finns två typer av dessa, den du ska hålla utkik för är den optiska bildstabilisatorn. Den är att föredra kontra den elektroniska varianten. Det är också en fördel om det finns manuella inställningar på kameran. Då kan du själv justera detaljer som bländare, slutartid och ISO-tal efter dina egna preferenser och uppnå bättre fotokvalitet.

En annan branschtidning, Kamera & Bild, har testat de senaste några av de senaste kamerorna på marknaden och kan efter sitt omfattande test varmt rekommendera några modeller. En av dessa är Nikon B700, som trots sin litenhet erbjuder en fantastisk zoomförmåga. Bland funktionerna hittar vi 4K-film, råformat och Nikons exklusiva bildöverföringssystem, Snapbridge. Ett annat stort plus med den här kameran är det användarvänliga greppet. När du ska köpa din kamera på nätet är det viktigt att använda ett fraktbolag du kan lita på, som Fraktus.