Menu

Vad vill du säga oss?


De flesta fotar med sin kamera eller sin mobil. Har du någonsin funderat över varför du gör det? Vad är syftet med ditt foto? Det gör de flesta för att kunna återberätta sin historia eller för att komma ihåg ett speciellt tillfälle.


Förbered ett album
Det bästa du kan göra för dig själv och dina anhöriga är att göra ett fotoalbum där du sätter in de kort som du tagit. Lägg sedan till text och berättelse till korten för att förstärka det du vill säga. Scrapbooking har under de senaste åren varit en populär hobby för många. Där har fotot varit den mest centrala rollen i skapandet. På layouten sätter man ett till tre kort som man sedan dekorerar med blommor och andra fina tillbehör. Sedan tillkommer en text där man berättar och sätter ord till bilden för att förstärka berättelsen och din upplevelse. Det blir en väldigt fin och trevlig present att ge bort.

Teton mountain range panorama with three tourists looking at scene


Redigeringen
Om du gör en scrapbook är själva redigeringen en del av det viktigaste. Du väljer ut det kort som du anser passar bäst, men för att riktigt få fram allt i kortet kanske du väljer att redigera det för att lägga fokus på huset till exempel som du egentligen ville berätta om. Genom att lägga fokus rätt så framhåller du det viktiga i kortet.


Poster eller affisch
Många av de kort som du tagit kan vara av väldigt god kvalitet innan. Ibland så kanske det inte behövs någon redigering eller väldigt lite. Du kanske till och med hört ibland att ditt kort borde göras till en poster. Det är ingen dum idé. Du kan framkalla ditt kort i ett större format för att ha det på väggen.


Berättelsen
När du skriver ned texten till fotografiet är det bra att först sätta på pränt vad som är viktigast att få fram. Sätt en rubrik och utgå sedan från fotot. Berätta detaljerat utan upprepningar om ögonblicket. Det blir en oerhörd skatt för kommande generationer att få läsa om dina öden och äventyr.