Menu

Tips på tutorials för fotografi

Idag har nästan alla vuxna (men även barn) minst en kamera. Vi talar förstås om mobilkameran, och intresset för bilder har exploderat på internet. Därför har allt fler upptäckt konsten att ta bilder – vilket inte alla har fullt kläm på. Därför rekommenderar vi att man tar en titt på en tutorial på hur man fotar. Det finns nämligen flera sådana att se på till exempelvis Youtube. Så istället för att streama sport på c more så kan man ta sig en stund på tjugo minuter och lära sig grunderna hur ma fotar. På så vis kan du nämligen föreviga minnen på en helt ny nivå!

Ta inspiration från andra

En viktig insikt när det kommer till att lära sig att fota är att man måste ut och fota helt enkelt. För man lär sig i slutändan genom att fota, inte genom att läsa. Och det handlar också om att ta inspiration, inte att sitta och vänta på inspiration. Kolla upp den nederländska fotografen Rineke Dijkstra som är årets pristagare till Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi. Hon är en dokumentär fotograf som rör sig vant med kameran och har lärt sig genom de stunder som dyker upp spontant. För henne handlar det inte om att hitta inspiration, utan hon går ut till olika evenemang och tar inspiration där och då. Ofta kan bilderna bli oväntat bra när du släpper uppfattningen om reglerna för hur en bild ska tas. Men det gäller ju då förstås att du har koll på reglerna först innan du kan bryta dem. En annan fotograf som är känd för att bryta regler är Terry Richardson som ständigt bröt regler inom modefotografi samtidigt som han använde mer enkla modeller av kameror.

Kopiera andras stil

Vi må nästan alla ha en mobilkamera i fickan men inget slår en systemkamera. Anledningen är därför att man är närmare till skapandet av ett foto: man sätter slutartiden, bländaren och ställer in ISO, bland annat. Det här gör att man inser vad inställningarna gör för bilden. Med en mobil har man begränsade funktioner för detta och det är därför som det är svårare att lära sig om en kameras funktioner. Men däremot kan man absolut börja med att testa bildkompositioner. Samtidigt är det ett bra tips att kolla igenom andra fotografers portfolios. Är det några som du fastnar för – och varför? Genom att besvara de här frågorna kommer du själv att börja få en uppfattning om vad för slags fotograferande som du vill nischa in dig på. Kom ihåg att det alltid är en bra idé att kopiera stilen från en fotograf för därigenom kommer du lära dig i processen hur man tar en sån bild. Lycka till med ditt fotograferande och glöm inte att dela bilderna med andra för att få feedback!