Menu

Sensuella foton

Porträtt-fotografi innebär att man tar en bild på en person för att avbilda denne, snarare än deras kläder eller omgivning. Som fotograf är uppdraget att representera den som skall fotas samtidigt som man låter den egna kreativiteten och det tekniska kunnandet komma fram.

Inför Alla hjärtans dag är det inte ovanligt att få fotojobb där framförallt kvinnor vill ta sensuella bilder att ge till sina partners, och här handlar det om att lyfta fram deras sexighet genom bra ljussättning, poser och kläder – eller avsaknad av dem. En vacker bild i en ram eller en sexig kalender på sig själv, tillsammans med en gullig present inför Alla hjärtans dag åt sin kille, kanske en chokladask eller ett häfte kärlekskuponger, är både innovativt och romantiskt och kommer garanterat att uppskattas, men då gäller det att bilderna blir bra.

Vanliga misstag

Skillnaden mellan ett sexigt foto och ren porr, är att man i det sistnämnda fallet helt enkelt fokuserar på könsdelar, medan men i det förstnämnda ger en aning av sensualitet genom skuggspel och skiftande ljus. Detta uppnås bäst med en låg ljussättning, gärna i svartvitt, där man ger en mjuk, dov effekt där till exempel ögon och antydningen till en kurva anas. Exponeringstiden är därför ofta längre så man bör ha ett stativ för att undvika suddighet, annars får man dra upp sin ISO, vilket dock leder till en viss kornighet.

Modellen kan antingen titta rakt in i objektivet eller se bort, alternativt ha slutna ögon, och kroppsspråket bör vara naturligt och kanske till och med lite döljande. En nakenbild där man med armarna öppna och ett stort leende liksom ropar “TADAA” är knappast sensuell. Inte heller den gamla posen med den ena handen bakom huvudet är särskilt sexig, utan ger snarare ett styltigt och stelt intryck. Låt i stället modellen svepa in sig med ett lakan eller ett silkestyg och låt det avslöja lite av kroppsformerna med ett busigt leende. Det sensuella kommer ifrån den fantasi och föreställningen som fotot skapar hos betraktaren, och detta sker endast om man bara avslöjar lite grann. Genom att dölja mer än man visar blir bilderna klassiskt sensuella, och kommer att uppskattas högst av mottagaren.

Hämta inspiration

Om man är relativt ny fotograf så kan man hämta inspiration från böcker och hemsidor för att se hur några av de största namnen arbetar. Den skotske fotografen Albert Watson som framförallt arbetat med den legendariska modetidningen Vogue är berömd för sina bilder av celebriteter i alla möjliga situationer, och han är inte rädd för att låta dem fotas i både underliga och spännande situationer. Som många andra porträttfotografer är han intresserad av den han fotar, och lyckas kombinera både modellens och sin egen personlighet i sina bilder.