Menu

Jobba som fotojournalist

Många fotointresserade drömmer om att kunna försörja som fotojournalister. Marknaden för fotografer har i och med utvecklingen inom digitalfoto, förändrats på senare år. Det har blivit lättare att ta proffsiga bilder och det innebär att många redaktioner låter skrivande journalister ta bilder och att man avstår från att skicka med en fotograf. Det blir billigare så. Det går också att köpa bra bilder, tagna av amatörer, från sökbara arkiv online. Sådana nedladdningstjänster för foton innebär givetvis också att professionella fotografer får tillgång till en större marknad och lättare kan marknadsföra sig.

Anställning eller frilans?

Ett Reportage med foto om asylsökande flyktingar från Syrien är en journalistisk produkt som definitivt har en stor marknad. Det är dock i regel bara skickliga och etablerade fotografer som kan räkna med att få vara med och göra den typen av reportage. Innan man blir en fotojournalist med fast anställning på en tidning kan man behöva börja med att jobba bredare med fotografering och sedan hoppas på att vara på rätt plats vid rätt tillfälle när en möjlighet dyker upp. Många fotojournalister frilansar och får då räkna med att lägga minst lika mycket tid på att sälja foton som på själva fotograferandet.

Många fotojournalister specialiserar sig

Bilder är mycket viktiga i media idag och det finns alltid en marknad för bilder av högsta kvalitet från till exempel sportevenemang och viktiga nöjeshändelser. Bilder på kändisar i prekära situationer säljer alltid och det finns fotografer, så kallade paparazzis, som är experter på just den typen av fotografering. Om de ska kallas för fotojournalister eller inte är dock en omdebatterad fråga. Att vara sportjournalist är dock en klassisk yrkesspecialisering som ställer helt andra krav på utrustning och förberedelser än om man jobbar med att fotoillustrera långa reportage där arbetet pågår under en lång tid. Ett foto från ett sportevent måste nå kunden omedelbart efter det att fotot tagits.