Menu

Tjäna pengar på dina foton

Att fotografera är något som många har som fritidsintresse. Det krävs inte mycket för att kunna ta riktigt snygga bilder i dag. En smart telefon räcker långt. De allra flesta har någon form av kamera att ta bilder med. En del har just en mobilkamera medan andra har mer avancerad utrustning. Oavsett om du har mycket erfarenhet av professionell fotografering eller bara har det som ett fritidsintresse kan du med ganska enkla medel börja tjäna pengar på dina foton.

Starta bolag

Det är inte svårt eller krångligt att starta ett bolag, särskilt enkelt är det att starta en enskild firma på egen hand. När du har ett bolag kan du lättare fakturera och börja tjäna pengar på foton som du har tagit och som andra är intresserade av att köpa. Det kan till exempel vara genrebilder som bildbyråer administrerar eller bilder från specifika platser eller händelser. Många medier köper in bilder från frilansfotografer som t.ex. har fotat en pågående brand eller en olycksplats.

När bolaget är startat men inte har kommit igång ordentligt kan det vara lite tufft ekonomiskt. Då är det skönt att veta att det finns företag som lånar ut pengar till just andra företag. Ett sådant företag är Qred som varken har bindningstid eller startavgifter på sina lån. För startkapitalet kan du köpa in den utrustning som behövs, kanske ett bra kameraobjektiv eller studioutrustning. Vad du väljer att köpa beror såklart på hur du vill inrikta ditt fotograferande.

Tänk på etiken

När du är redo att ge dig ut och börja fotografera är det några saker som det är bra att tänka lite extra på. En sådan sak är hur känslig information det finns i bilderna. Är det en trafikolycka du fotar är det klokt att redigera bort eller utesluta t.ex. registreringsskyltar på inblandade foton. Sådan känslig information är det inte många medier som publicerar ändå och om du redan från början har de pressetiska reglerna med dig i huvudet har du kommit en bra bit på vägen mot att sälja in dig till de olika medierna.

Andra tips och trix att ha med sig i bakhuvudet när man ger sig ut och fotar för att tjäna pengar är att ta bilder som kan användas i många sammanhang. Genrebilder på årstider, djur och platser är sådant som ofta används i både nyhetsmedier och av exempelvis bloggare. Vissa händelser eller fenomen är svåra att bildsätta och om du kan komma på hur sådana lite svårare händelser kan gestaltas har du mycket pengar att tjäna. Det kan till exempel handla om bilder som passar till artiklar om inbrott, försäljning, hantverk eller andra situationer som innefattar människor. Om personerna som syns på bilden porträtteras på ett anonymt sätt ökar bildens användningsområde ytterligare.