Menu

Fotomaterialets utveckling

Över tiden har fotomaterialet utvecklats, som hur man fotograferar och hur man poserar framför kameran. Man måste vänta tills uppfinningen av Daguerre, ”Daguerreotyp”, för att ha de första porträtten. För att sticka ut skapar en grupp fotografer en fotorörelse, ”pictorialism” och som består av att imitera målningar eller skapa ljus och skärpa effekter. De första kamerorna kommer och fotografiska ateljèr används som fotoframkallningsbutiker. Några kända exempel på bärbara kameror är Pocket wizard och Bull’s eye.

Sedan några år är bildkvalitet bättre tack vare digitala kameror. Kompaktkameran är lätt att använda men ganska begränsad. Det finns inte så många alternativ för att kontrollera perspektivet, autofokus och hastigheten.

Olika kameror

SLR kamera har en mer exakt inramningen än den kompakta. Man kan använda en oberoende blixt och olika objektiv. Den tillåter att korrigera exponeringen och erbjuder mer kreativa möjligheter.

Kameran med avståndsmätare är mindre vanlig än SLR. Autofokusen är gjord tack vare en avståndsmätare, som tillåter att mäta distansen mellan objektivet och fotoämnet. Det tillåter också en större frihet för fotografen ur ett konstnärligt perspektiv än med kompaktkameran. Den kan användas med manuell mode och är tystare än en kompakt kamera.

Med kameran med medel format är det så att ju mer man ökar ytan av negativet, ju mer är bilden precis. Bilder produceras med en bra kvalitet och används ännu idag i fotostudio.

Kameran med stort format är arvtagerskan av de första kamerorna med glassplitter. Denna kamera tillåter inte bara en autofokus. Observationen är mer exakt än med en sökaren på en kamera med litet format.

Kameror med stora vinklar tillåter att ha ett brett synfält, och de är mycket hjälpsamma inom fotoreportage. Men denna brännvidd kräver fotografen ofta att vara närmare sin modell, vilket ibland ger ett föga smickrande resultat.

Teleobjektiv och zoom

Teleobjektiv minskar bildvinkeln och tillåter att ta närbilder på motivet från långt håll. Djup av bildfältet minskar när brännvidden ökar, och ofta blir bakgrunden suddig.

Med Zoom eller fast brännvidd måste man byta objektivet för att ändra synvinkel. Zoomanvändningen är praktiskt när fotografen inte kan flytta på sig.